Jak smakuje Wielkanoc na Dolnym Śląsku? Okazją, aby się o tym przekonać, będzie Prezentacja Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych w Pasażu Grunwaldzkim. W sobotę, 28 marca, oprócz degustacji świątecznych potraw odbędą się również występy zespołów folklorystycznych oraz pokazy palm i pisanek.
Na tydzień przed Wielkanocą w Pasażu Grunwaldzkim będzie można nie tylko zrobić świąteczne zakupy, ale także zaczerpnąć inspiracji do przygotowania tradycyjnych specjałów. Na 26 stołach zaprezentowane zostaną potrawy wielkanocne przyrządzane przez Koła Gospodyń Wiejskich. Spróbować będzie można m.in. świątecznej paschy, mazurków, żuru, mięs, ręcznie wypiekanych chlebów oraz wielu innych wielkanocnych dań kultywowanych od lat przez mieszkańców Dolnego Śląska. Obecne w Pasażu gospodynie zdradzą zarówno receptury przygotowanych przysmaków, jak również tajniki malowania pisanek i plecenia palm. Podczas spotkania w Pasażu Grunwaldzkim rozstrzygnięty zostanie także wojewódzki konkurs na najpiękniejsze symbole Wielkanocy: palmę oraz pisankę zrobione właśnie przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich. Nie lada atrakcją będzie również możliwość wysłuchania wielkanocnych pieśni w wykonaniu dolnośląskich zespołów ludowych.
Prezentacja Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych Palm i Pisanek odbędzie się 28 marca w godzinach od 10.45 do 16.30 w Pasażu Grunwaldzkim na poziomie „0” (przy scenie).
Współorganizatorami wydarzenia są Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu. Partnerem spotkania jest Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych. Szczegółowe informacje dostępne są na stronie www.pasazgrunwaldzki.pl